gotowanie

Wyjeżdżając na wakacje do znanego kurortu lub podróżując z biurem podróży, nie musimy się specjalnie martwić o wyżywienie. Albo mamy je już częściowo opłacone, albo możemy bez większych problemów nabyć posiłki na miejscu. Sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej, jeśli spędzamy urlop pod namiotem, na łonie natury. Jeżeli będziemy chcieli stołować się samodzielnie na kempingach, w namiotach czy różnych miejscach na szlaku, powinniśmy się do tego odpowiednio przygotować przed wyjazdem.

Zadbaj o odpowiedni sprzęt turystyczny

Podstawą jest oczywiście sprzęt turystyczny do gotowania. Przede wszystkim będziemy potrzebować palnika gazowego i kartusza z gazem. Możemy wybrać kartusze nabijane lub wkręcane. Różnią się one tym, że nabijane możemy odłączyć od palnika dopiero w momencie, gdy zużyjemy je do końca. Z tego też powodu bardziej praktyczne w transporcie są kartusze wkręcane. Pamiętajmy o tym, że kartuszy nie można przewozić w samolotach! Jeśli planujemy więc biwakowanie za granicą, kartusz będziemy musieli dokupić dopiero na miejscu, co warto wcześniej wiedzieć i zaplanować. Jeśli wybieramy się do miejsc, gdzie mogą być problemy z nabyciem kartusza, ciekawą opcję stanowią palniki na paliwo ciekłe. Z zakupem benzyny nie powinniśmy mieć problemu.

Na czym gotować?

Aby móc gotować na palniku, warto zabrać ze sobą zestaw menażek. Obecnie producenci bardzo często oferują takie zestawy w niewielkich rozmiarach, bardzo lekkie. Mogą je zastąpić różnego rodzaju garnuszki. Oprócz tego można także zabrać ze sobą czajniczek i patelnię. Z pewnością przyda nam się również metalowy kubek i sztućce. Jeśli wybieramy się za granicę, tego rodzaju rzeczy z łatwością dokupimy na lokalnych bazarach.

Jakie produkty spożywcze zabrać ze sobą?

Oczywiście, dużą część produktów spożywczych możemy zakupić w sklepach jak najbliżej miejsca docelowego. Takie produkty jak makaron, ryż, olej czy jajka powinny być dostępne wszędzie. Warto zabrać jednak ze sobą przynajmniej trochę produktów „awaryjnych” – gdy zaopatrzenie na szlaku nie jest pewne, dobrze mieć przy sobie na przykład produkty instant, które wystarczy jedynie zalać wrzątkiem. Doskonale sprawdzi się w takich warunkach żywność liofilizowana.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Następny artykułWakacje z dzieckiem
Bartosz Adamski
Góry, morze, jeziora. Wszystko to uwielbiam, kocham podróżować!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ